Työhakemus ja CV
Työhakemus
Kun näet esim. internetissä työpaikkailmoituksen, joka sinua kiinnostaa, lue ilmoitus huolellisesti ja mieti, minkälaisia taitoja ja osaamista työnantaja etsii. Mieti, miten osaamisesi vastaa työnantajan toiveita ja vaatimuksia.
Yleensä kun haet työpaikkaa, lähetät työnantajalle työhakemuksen ja CV:n eli ansioluettelon. Kirjoita hakemus ja CV samalla kielellä, jota työpaikkailmoituksessa on käytetty. Kirjoita uusi hakemus ja päivitä CV:si joka kerta, kun haet uutta työpaikkaa.
Työhakemuksen tarkoitus on herättää työnantajan mielenkiinto, niin että pääset työhaastatteluun. Hakemus on vastaus työpaikkailmoitukseen. Vastaa toiveisiin ja vaatimuksiin, jotka työpaikkailmoituksessa on mainittu. Korosta niitä asioita, jotka ovat tärkeitä tehtävässä. Kerro konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi. Vakuuta työnantaja siitä, että olet sopiva tehtävään.
Työhakemus on yleensä vajaan yhden sivun mittainen. Pyydä, että joku lukee ja tarkastaa hakemuksesi.
Lisätietoa mm. työpaikkahakemuksesta, työ- ja opintotodistuksista, palkkatoiveesta, oman osaamisen tunnistamisesta ja tutkinnon tunnustamisesta löydät täältä.
Avoin hakemus
Voit olla suoraan yhteydessä työpaikkaan, joka sinua kiinnostaa. Voit lähettää avoimen hakemuksen tai soittaa työnantajalle, vaikka tarjolla ei olisi avoimia työpaikkoja.
Kerro avoimessa hakemuksessa mitä osaat ja millaisia tehtäviä voisit tehdä. Liitä hakemukseesi ansioluettelo eli CV.
Ansioluettelo eli CV
Ansioluettelossa eli CV:ssa kerrot osaamisestasi, työkokemuksestasi ja koulutuksestasi tiiviissä ja selkeässä muodossa.
CV-malleja on erilaisia. Perinteisessä CV:ssä voit luetella osaamisesi aikajärjestyksessä. Osaamispohjaisessa CV:ssä voit ryhmitellä taitosi eri osaamisalueisiin. CV voi myös olla video, portfolio tai verkkosivu. Tutustu erilaisiin CV-malleihin ja rakenna itsellesi sopiva ansioluettelo.
CV on yleensä 1-2 sivua pitkä. Muista päivittää CV:si jokaista uutta hakemusta varten.
Mitä CV sisältää?
- Nimi ja yhteystiedot – Osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero
- Työkokemus – Listaa aiemmat työpaikkasi, uusin ensin. Kerro myös työsuhteen kesto.
- Kuvaile tehtäviäsi ja taitoja, joita olet oppinut työssä.
- Koulutus – Listaa tutkintosi aikajärjestyksessä, uusin ensin. Lisää tutkinnon nimi, koulutusohjelman nimi, oppilaitoksen nimi ja valmistumisaika.
- Kurssit – Listaa oman otsikon alle suomen kielen kurssit ja muut kurssit, jotka olet suorittanut.
- Muu osaaminen – Kielitaito, IT-taidot, suoritetut lupakortit, esim. hygieniapassi
- Julkaisut tai muut työnäytteet – Voit halutessasi listata omia julkaisujasi tai työnäytteitä.
- Harrastukset, luottamustehtävät – Voit myös tuoda esiin omia kiinnostuksen kohteitasi.
- Suosittelijat – Voi lisätä niiden henkilöiden nimet, jotka ovat luvanneet suositella sinua työtehtävään. Lisää suosittelijoiden yhteystiedot. Muista pyytää suosittelijalta lupa.
Voit lisätä CV:n alkuun yhteenvedon tai profiilin, jossa kuvailet taustaasi ja ydinosaamistasi muutamalla lauseella. Voit kertoa mitkä ovat työnhakusi tavoitteet tai mitä erityisosaamista sinulla on. Voit lisätä myös valokuvan itsestäsi.
Lisätietoa CV:n tekemisestä löydät täältä.
Lähde: InfoFinland