Työharjoittelut tarjosivat hyviä kokemuksia
Valmennuksen osallistujilla oli monipuolista ammatillista osaamista ja yksilötyöharjoittelupaikkoja etsittiin (ja löydettiin) laajalla skaalalla aina ravintoloista parturi-kampaamoihin ja kauppoihin. OpinTyön mentori kävi valmennettavan kanssa aluksi tutustumassa yritykseen ja oli harjoittelun ajan aina tarvittaessa yrityksen ja valmennettavan tukena.
”Osallistujille jäi käteen paljon positiivisia kokemuksia työharjoitteluista. Erityisen mieltä lämmittävää oli se, kun he kokivat olleensa tervetulleita työpaikkaan ja tulleensa osaksi työyhteisöä. Monelle työharjoittelu oli ensimmäinen kosketus suomalaiseen työelämään”, sanoo OpinTyön mentori Maria Kauranen.
Työharjoittelupaikkoja oli kevään aikana 13, joista yksi oli ryhmätyöharjoitteluun yhteistyökumppaniksi lähtenyt siivouspalveluyritys N-Clean, joka hoitaa Hämeenlinnassa mm. Original Sokos Hotel Vaakunan kerrossiivouksen. OpinTyön konseptissa valmentaja on mukana ryhmätyöharjoittelussa ja tekee samoja tehtäviä harjoittelijoiden kanssa.
”Oli mielenkiintoista nähdä monikielisen työyhteisön arkea ja millaisia hyväksi koettuja käytäntöjä heillä oli työn johtamiseen. Mentorina pystyin avustamaan vuorovaikutuksessa sekä työpaikan toimintatapojen opettelussa. Olin itsekin oppimassa vierasta ammattialaa, joten lähtökohta oli tasavertaisempi kuin perinteisessä ohjaaja-ohjattava -asetelmassa. Autoimme toinen toisiamme ja meistä muodostui hyvä tiimi! Oli hieno tunne palauttaa huonelista valmiiksi ruksattuna ennen kello kolmea ja hotellivieraiden saapumista,” kertoo OpinTyön mentori Eevaleena Taala.
OpinTyön työharjoittelija töissä kaupassa.
Kolmasosa valmennukseen osallistuneista sai töitä
OpinTyön yksi tavoite on osallistujien työllistyminen ja tällä saralla valmennuksessa tapahtuikin hienoja onnistumisia. Ryhmätyöharjoittelun perusteella N-Clean tarjosi kahdelle harjoittelijalle kesätöitä.
”Työharjoitteluista oppii aina uutta: itse työtä, kieltä sekä suomalaista työkulttuuria. Nämä helpottavat jatkossa työllistymistä ja kuten nytkin nähtiin, työharjoittelu antoi harjoittelijalle tilaisuuden näyttää osaamistaan ja motivaatiotaan työnantajalle ja osa valmennettavista sai töitä harjoittelupaikastaan!” Kauranen hehkuttaa.
Yksilöharjoittelujen puolelta Rengas-Vekka Oy tarjosi sesonkitöitä ja Scandic Hämeenlinna City kesätöitä.
”Hienoa että Hämeenlinnassa on työnantajia, jotka tunnistavat työntekijän potentiaalin ja löytävät keinon vuorovaikutukseen ja työhön perehdyttämiseen kielitietoisesti tukien. Suuret kiitokset kaikille yrityksille, jotka tarjosivat keväällä asiakkaillemme harjoittelupaikkoja”, Taala kiittää.
Työharjoittelu Rengas-Vekassa toi kokemusta ja työsopimuksen.
Seuraavaksi tähdätään elintarvikealalle
Syksyllä pilotoidaan uutta elintarvikealan valmennusta, kun OpinTyö ja Hämeen ammatti-instituutin SUJUVA – Sujuvasti maahanmuuttajat töihin elintarvikealalle -hanke lyövät hynttyyt yhteen. OpinTyön puolelta valmennettavat saavat suomen kielen opetusta ja tulkattuja työelämätunteja. SUJUVA-hanke puolestaan tarjoaa elintarvikealan koulutusta ja tilaisuuden suorittaa hygieniapassin, jonka jälkeen osalla alkaa ryhmätyöharjoittelu Froneri Finlandin Turengin jäätelötehtaalla ja osalla yksilötyöharjoittelu muissa elintarvikealan yrityksissä.
”Nyt kaikki paikalliset elintarvikealan yritykset: jos teillä olisi tarjota työharjoittelupaikkaa (ehkä myöhemmin myös töitä?), olkaa rohkeasti yhteydessä meihin! Tavoitteena olisi aloittaa työharjoittelut syyskuussa”, Kauranen ja Taala vinkkaavat.
Työharjoittelussa ravintolassa
Lisätiedot:
Eevaleena Taala, eevaleena.taala(at)hameenlinna.fi, 0505259183
Maria Kauranen, maria.kauranen(at)hameenlinna.fi, 0505914372