Päiväkodissa on kolme ryhmää ja 10 työntekijää.
Joka kolmas lapsi puhuu tässä päiväkodissa jotakin muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.
Yleisimmät ovat arabia ja ukraina.
Päiväkodissa käytetään kuvakortteja ja selkeätä puhetta.
Vanhemmille viestitään tarvittaessa myös englanniksi.
Leikki on lasten yhteinen kansainvälinen kieli.
Leikit, palapelin kokoamiset ja pallon potkimiset ovat osa arkea, kuten missä tahansa muussakin päiväkodissa.
Katuman päiväkodissa lapset saavat kuitenkin mahdollisuuden tutustua maailman eri kulttuureihin ja kieliin turvallisessa ympäristössä.
Lapset kyllä leikkivät ja ystävystyvät nopeasti, vaikka ei olisi yhteistä kieltä. Eivätkä lapset luontaisesti syrji ja mieti toistensa ihon tai hiusten väriä. Leikit houkuttavat ja vievät mennessään. Joskus syntyy turhaumaa, kun leikkikaveri ei ymmärrä suomea. Silloin me yhdessä mietimme kuinka voimme auttaa häntä ymmärtämään ja oppimaan lisää suomea, sanoo opettaja Tuula Parkkinen.
Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys, yksi YK:n lapsen oikeuksien neljästä perusperiaatteesta, on kunnan tehtävä turvata. Katuman päiväkodissa tämä periaate ohjaa jokaista päivää.
Päiväkodissa on otettu huomioon erilaiset juhlat ja pyhät, kuten muslimien pyhä kuukausi ramadan, josta on keskusteltu lasten kanssa.
Tärkeässä roolissa ovat myös vanhemmat itsensä: heidän mielipiteitään kuunnellaan ja arvostetaan, ja heidät toivotaan osalliseksi päiväkotiin.
Lue koko artikkeli: Katumalla kohdataan kunnioittaen ja tutustutaan toisten kulttuureihin – Hämeenlinna (hameenlinna.fi)