Yhdenvertaisuus
Suomen lain mukaan kaikkia ihmisiä täytyy kohdella yhdenvertaisesti. Syrjintä on rikos.
Tietoa siitä, mistä voit saada apua, jos olet kokenut syrjintää tai joutunut rasistisen rikoksen uhriksi, löydät täältä.
Seksuaalivähemmistöjen ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet
Suomen lain mukaan ihmistä ei saa syrjiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Laki kieltää syrjinnän myös sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella.
Suomesta voi hakea turvapaikkaa, jos on kokenut muualla vainoa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi. Turvapaikan saaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää vaan jokaisen hakijan tapaus tutkitaan. Tutkinnassa selvitetään hakijan ja hänen lähtömaansa tilanne mahdollisimman tarkasti.
Suomessa on useita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjä. Ne pyrkivät parantamaan näiden vähemmistöjen asemaan yhteiskunnassa. Monet järjestöt tarjoavat myös koulutusta, neuvontaa ja erilaisia tukipalveluja.
Transsukupuoliset henkilöt, transvestiitit, intersukupuoliset ja muut sukupuoleltaan moninaiset ihmiset voivat saada apua tasa-arvovaltuutetulta, jos he kokevat syrjintää.
Suomessa myös kaksi miestä tai kaksi naista voi solmia keskenään avioliiton.
Lisää tietoa avioliitosta löydät täältä.
Lisää tietoa samaa sukupuolta olevien pariskuntien perheistä löydät täältä.
Lapsen oikeudet
Suomessa lapsella on oikeus erityiseen suojeluun ja huolenpitoon. Lapsella on myös oikeus esittää oma mielipiteensä. Lapsella on oikeus siihen, että hänen mielipiteensä otetaan huomioon, kun häntä koskevasta asiasta päätetään. Suomen lain mukaan lapsen ruumiillinen kurittaminen on kielletty, ja siitä voi saada rangaistuksen.
Lisää tietoa lapsen oikeuksista löydät täältä.
Vammaisten ihmisten oikeudet
Lain mukaan vammaista henkilöä ei saa syrjiä. Vammaisella on oikeus elää normaalia elämää, esimerkiksi opiskella, tehdä työtä ja perustaa perhe. Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajien ja koulutuksen järjestäjien täytyy parantaa vammaisten mahdollisuuksia saada työtä ja koulutusta. Esimerkiksi työympäristöä voidaan muuttaa niin, että vammaisen on helpompi kulkea.
Tietoa palveluista vammaisille henkilöille löydät täältä.
Lähde: InfoFinland