Tasa-arvo
Tasa-arvo miesten ja naisten välillä
Suomen lain mukaan miehillä ja naisilla on samat oikeudet. Myös avioliitossa olevilla naisilla on samat oikeudet kuin miehillä.
Suomessa on tavallista, että myös naiset käyvät töissä, vaikka heillä olisi lapsia. Vastuu lasten ja kodin hoitamisesta kuuluu sekä naiselle että miehelle. Naiset eivät tarvitse töissä käymiseen tai opiskeluun puolisonsa tai vanhempiensa lupaa.
Naiset ja miehet voivat itse päättää kenen kanssa he menevät naimisiin. Avioliittoon pakottaminen on Suomessa rikos. Esimerkiksi vanhemmilla ei ole oikeutta pakottaa tai painostaa lastaan menemään naimisiin. Sekä naisella että miehellä on oikeus hakea avioeroa. Avioeron voi saada myös ilman toisen puolison suostumusta.
Väkivalta on Suomessa aina rikos. Myös perheessä ja parisuhteessa tapahtuva väkivalta esimerkiksi lyöminen ja seksuaalinen väkivalta on aina rikos.
Tasa-arvo työelämässä
Työelämässä naisia ja miehiä on kohdeltava samalla tavalla. Syrjintä sukupuolen perusteella on kielletty. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sukupuolen perusteella ei saa maksaa miehelle korkeampaa palkkaa kuin naiselle tai irtisanoa naistyöntekijää, koska hän on raskaana.
Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen takia. Tasa-arvovaltuutettu on viranomainen, joka valvoo, että tasa-arvolakia noudatetaan. Jos epäilet, että sinua on syrjitty työelämässä sukupuolen takia, voit ottaa yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun tai omaan ammattiliittoosi.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä – InfoFinland
Tietoa tasa-arvosta: suomi | ruotsi | englanti | venäjä | viro | somali | saame
Lähde: InfoFinland
Video: Tasa-arvovaltuutetulta saat neuvoja ja ohjeita, jos epäilet, että sinua on syrjitty sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella.