Lapset
Suomessa alle 18-vuotias henkilö on lain mukaan lapsi. Alle 18-vuotialla on oltava aina vähintään yksi huoltaja. Yleensä lapsen omat vanhemmat ovat hänen huoltajiaan.
Kun henkilö täyttää 18 vuotta, hänestä tulee täysi-ikäinen.
Suomen lain mukaan kaikki lapset ovat tasa-arvoisia taustasta ja iästä riippumatta.
Suomen perustuslain oikeudet ja velvollisuudet koskevat kaikkia Suomessa asuvia lapsia. Perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän pitää saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Lasten kasvatus Suomessa
Yhteiskunta turvaa lakien ja säädösten avulla lasten oikeuksia. Lain mukaan vanhemmilla tai lapsen huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsensa hyvinvoinnista ja tasapainoisesta kehityksestä.
Suomessa lasten ruumiillinen kuritus (kuritusväkivalta) on kielletty laissa. Lasta ei esimerkiksi saa lyödä eikä tukistaa.
Suomessa korostetaan tasa-arvoa. Esimerkiksi pienen lapsen äiti voi käydä töissä, samalla kun toinen vanhempi jää kotiin hoitamaan lasta. Suomessa naiset ja miehet hoitavat ja kasvattavat lapsia.
Lasta kannustetaan itsenäiseen ajatteluun. Lapsi saa olla esimerkiksi eri mieltä vanhemman kanssa. Suomessa nuoret muuttavat yleensä pois kotoa täysi-ikäisinä kun he lähtevät opiskelemaan tai töihin. On tavallista, että he asuvat joko yksin tai opiskelutovereiden kanssa ennen perheen perustamista.
Koulutusta arvostetaan Suomessa ja vanhempien kannustus koulunkäyntiin on tärkeää. Ole kiinnostunut lapsen koulunkäynnistä ja osallistu esimerkiksi koulun järjestämiin vanhempainiltoihin.
Lapselle ja nuorelle on tärkeää antaa selkeät rajat ja säännöt. Yhteisistä säännöistä voi esimerkiksi sopia muiden vanhempien kanssa. Kannattaa muistaa, että alle 18-vuotiaalle ei saa antaa tupakkaa tai alkoholia.
Kun nuori täyttää 18 vuotta, on hän lain mukaan täysi-ikäinen. Silloin nuori on täysivaltainen yhteiskunnan jäsen ja hänellä on päätösvalta omaan elämäänsä. Myös alle 18-vuotiailla on oikeus tehdä itse päätöksiä joissakin asioissa.
Lisää tietoa: Lasten ja nuorten oikeudet ja velvollisuudet
Lasten kasvatukseen on tarjolla paljon apua ja tukea. Jos tarvitsette tukea tai olette huolestuneita lapsesta, kannattaa hyvissä ajoin kysyä neuvoa esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungin sosiaalipalveluista.
Lähde: InfoFinland