ELY-keskukset rahoittavat maaseuturahastosta yritysryhmähankkeita, jotka ovat useamman maaseudulla sijaitsevan yrityksen (pl. maa- ja metsätalous) yhteisiä kehittämishankkeita, jotka synnyttävät yrityksiin uutta liiketoimintaa, uudistavat niiden toimintaa ja lisäävät yhteistyötä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi tuotannollisen yhteistyön kehittäminen, markkinointi- ja myyntiyhteistyön kehittäminen, tuoteperheen suunnittelu tai kansainvälistyminen. Lopputuloksena voi olla esimerkiksi yrityksiä palvelevan osuuskunnan perustaminen tai matkailuyrityksen vientirenkaan perustaminen.
Yritysryhmän kehittämishankkeeseen tarvitaan vähintään kolme maaseudulla sijaitsevaa mikro- ja/tai pienyritystä. Yritysryhmän hanke voidaan toteuttaa kehittämisenä tai koulutuksena. Kehittämisessä voi olla mukana korkeintaan 10 yritystä ja koulutushankkeen enimmäismäärää ei ole määritelty.
* Maaseutualueen rajaus löytyy jokaisesta ELY-keskuksesta, yleensä kaupunkien ydinkeskusta on rajattu pois.
* Pieni yritys on alle 50 henkilöä työllistävä, jonka liikevaihto on alle 10 M € ja taseen loppusumma alle 10 M €.
Yritysryhmähankkeessa voi olla mukana sekä yhteistä että yrityskohtaista kehittämistä. Kaikki hankkeessa myönnettävä tuki jyvitetään osallistuville yrityksille de minimis-tueksi, joten valtionsäännöt eivät rajoita yrityksissä toteutettavia kehittämistoimenpiteitä.
Eri toimialoja ei ole rajattu yritysryhmistä suoraan pois, muuten kuin maa- ja metsätalouden sekä alkutuotantoa palvelevan kehittämisen osalta, jotka eivät voi olla mukana yritysryhmässä.
Toimi näin
Yritysryhmähankkeen rahoitus haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmän kautta. Hyrrä-palvelussa voit myös seurata asiasi käsittelyä ja selata hakemustietojasi.
Hakea voit jatkuvasti. Hakemuksesi käsitellään valintajaksoittain ja jakson aikana saapuneet hakemukset käsitellään yhdellä kertaa. Hakemuksesi pisteytetään ennalta määriteltyjen ja julkaistujen valintakriteerien pohjalta, joten hakemuksen sisältöön kannattaa panostaa.
Valintajaksot ja valintakriteerit on julkaistu alueesi ELY-keskuksen internet-sivulla. Rahoituspäätöksen tekemisen tavoiteaika on n. 2-3 kuukautta. Käsittelyaikaan vaikuttaa myös hakemuksen puutteellisuudet ja hakijalta tarvittavien asiakirjojen ja selvitysten antamiseen käytetty aika.
Yritysryhmähankkeen hakijan ja osallistujayritysten kesken sovitaan mitä kussakin yrityksessä kehitetään. Tästä laaditte yrityskohtaisen suunnitelman ja kustannusarvion. Jokainen yritys täyttää yhdessä hakijan kanssa yritystietolomakkeen (lomake 3305Y_L), jossa kerrotaan
* yrityksen perustiedot
* sovitut yrityskohtaiset toimenpiteet (tarvittaessa erillisellä liitteellä)
* kustannukset yrityskohtaisista toimenpiteistä
* hankkeen yhteiset kehittämistoimenpiteet
* yhteisten kustannusten yrityskohtainen osuus
Yhden yrityksen osuudeksi kustannuksista muodostuu yhteisen osion yrityksille jyvitetystä osuudesta ja yrityskohtaisesta kehittämisestä.
Yritysryhmähankkeen hakijaksi ja hallinnoijaksi sopii jokin kehittämisorganisaatio: neuvontajärjestö, kehittämisyhtiö tai muu vastaava julkisoikeudellinen tai yksityisoikeudellinen yhteisö.
Kenelle ja millä ehdoin
Yritysryhmän hanketuen piiriin kuuluvat maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset. Maaseutualueen rajaukset löytyvät oman alueen ELY-keskuksista. Yleensä tuen ulkopuolella on ainoastaan kaupungin ydinalue.
Rahoitus on tarkoitettu maaseudulla sijaitseville yrityksille eri toimialoilta, mutta ei maa- ja metsätalouden tukemiseen tai alkutuotantoa palvelevaan kehittämiseen.
Myönnettävä rahoitus on 75 % kokonaiskustannuksista ja yritysten osuus on 25 %. Tuki myönnetään hakijalle, joka hoitaa hankkeen hallinnoinnin kokonaisuudessaan. Yrityksellesi siirtyy hankkeesta saatava hyöty, mutta ei suoraan rahaa.
Maaseuturahaston rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta, jonka raameihin hankkeen tulee sopia.
Hanketuki käsitellään yhtenäisten valintakriteerien mukaisesti. Valintakriteerit löytyvät alueesi ELY-keskuksen internet-sivulta ja maaseutu.fi:stä
Yritysryhmässä on oltava vähintään kolme yritystä, kehittämishankkeessa enintään kymmenen yritystä ja koulutushankkeen osallistujien ylärajaa ei ole määritelty.
Hankkeen kesto on enintään kolme vuotta.
Alue
Nationwide except Alands
Palvelukielet
Finnish
Swedish
Kohderyhmät
Kotimarkkinoilla toimivat yritykset
Palveluluokat
Yritysyhteistyö ja verkostoituminen
Responsible organization
Maaseutuvirasto
Toteuttaja
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus