Ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu ulkomailla monissa turistikohteissa. Takataskussa oleva lompakko tai tuolin laidalla roikkuva käsilaukku on helppo viedä. Pidä mukanasi vain tarpeelliset tavarat. Jätä arvotavarat hotellin säilytyslokeroon. Passin tietosivusta kannattaa ottaa kopio talteen passin katoamisen varalta. Älä jätä rahaa tai passia autoon. Säilytä vähintään yksi maksuväline erillään muista. Varo liikkumista yksin pimeillä kujilla. Vältä mielenosoituksia.
Jos joudut ryöstön tai väkivallan uhriksi ulkomailla, tee siitä mahdollisimman nopeasti ilmoitus lähimmälle poliisilaitokselle. Poliisiraportti tarvitaan esimerkiksi uuden passin hankkimista ja vakuutusyhtiötä varten.
Jos pankki- tai luottokorttisi katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, ilmoita siitä välittömästi pankkisi sulkupalveluun.
Jos matkapuhelin tai puhelimen SIM-kortti katoaa, ole välittömästi yhteydessä omaan matkapuhelinoperaattoriisi.
Jos tarvitset apua, ota yhteyttä matkanjärjestäjääsi tai lähimpään Suomen edustustoon tai kunniakonsulaattiin. Jos maassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä toisen EU-maan edustuston puoleen. Ulkoministeriön päivystys palvelee vuorokauden ympäri numerossa +358 (0) 9 1605 5555.
Äkillisissä, traumaattisissa kriisitilanteissa (esimerkiksi onnettomuus, läheisen kuolema, ryöstön tai väkivallan uhriksi joutuminen) voit olla yhteydessä valtakunnalliseen Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen 24/7 puh. +358 9 839 24 005, rikosuhripäivystykseen puh. +358 116 006 tai raiskauskriisikeskus Tukinaiseen, puh. 0800 97899, yhteys netin kautta: www.nettitukinainen.fi
Lue lisää: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=49407
Alue
Nationwide
Palvelukielet
Finnish
Swedish
English
Kohderyhmät
Palveluluokat
Matkailu EU-alueen ulkopuolella
Responsible organization
Ulkoministeriö
Toteuttaja
Ulkoministeriö