Työelämässä on tilaa ulkomaalaisille osaajille
Teksti: Hämeenlinnan kaupungin Työllisyyspalvelut/Viestinnän Teemaryhmä
haastateltu: Heini Sirén, Larisa Makeeva, Servet Parlak
Valokuva: Kirsi Kuusivaara
teksti suomeksi, venäjäksi ja turkiksi
Työelämässä on tilaa ulkomaalaisille osaajille
Korkeasti koulutetuille kansainvälisille osaajille avautui ovi Suomen työelämään. He ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa tukeen. Kahta eri kulttuureista ja taustoista lähtöisin olevaa ulkomaalaista osaajaa yhdistää hanke International Talents in Kanta-Häme ja sen luomat mahdollisuudet.
Kesäkuussa 2020 päättyneen ESR-rahoitteisen International Talents in Kanta-Häme -hankkeen päätoteuttajana oli Hämeenlinnan kaupunki. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toimi hankkeen osatoteuttajana tarjoten korkeamman tason suomen kielen opetusta hankkeen osallistujille. Hanke paransi Hämeenlinnan, Riihimäen sekä Forssan alueella asuvien korkeasti koulutettujen kansainvälisten osaajien työllistymistä sekä loi mallin maahanmuuttajien työllistymisen tukemiseksi hankkeen päättyessä.
Hankkeen projektipäällikkö Heini Sirén kertoo, että hankkeessa kansainväliset osaajat verkostoituivat yritysten ja organisaatioiden kanssa erilaisten rekrytointitapahtumien ja tarjottujen yrityskontaktien avulla. Työelämävalmiuksia vahvistettiin ja heitä rohkaistiin tunnistamaan omaa osaamistaan. Heille tarjottiin mentorointipalveluja ja organisoitiin mm. työnhakupajoja, video-CV -työpaja, LinkedIn-koulutusta sekä yrittäjyys- ja uravalmennusta. Myös suomen kieltä opiskeltiin. Mukana oli noin 70 ulkomaalaistaustaista osallistujaa, joista noin puolet työllistyi hankkeen aikana ja noin kolmasosa jatkoi opiskeluiden pariin.
Venäläinen psykologian tohtori aikoo pätevöityä myös Suomessa
Ohjelmaan osallistunut Larisa Makeeva saapui tyttärensä kanssa Suomeen vuonna 2015 mentyään naimisiin suomalaisen miehen kanssa. Hän on opiskellut suomen kieltä lähes koko täälläolonsa ajan. Hänen mielestään se on ollut vaikeaa mutta samalla mielenkiintoista sekä hyödyllistä. Makeeva on valmistunut Pietarin yliopistosta psykologian tohtoriksi ja psykologian opettajaksi. Hän on työskennellyt mm. koulupsykologina ja 10 vuotta johtajana pietarilaisessa vanhainkodissa. Psykologin ammatin harjoittaminen Suomessa edellyttää tutkinnon hyväksyttämistä Valvirassa sekä Opetushallituksessa. Pätevyyden saamiseksi Makeeva tarvitsee vielä lisäopiskelua sekä kliinistä harjoittelua.
Kun Makeeva kuuli International Talents –hankkeesta, hän päätti heti osallistua siihen ja on ollut päätökseensä tyytyväinen. Projektin puitteissa hän opiskeli suomen kieltä HAMKissa kaksi kertaa viikossa. Hyvää kokemusta palkkatuetusta työpaikasta hän sai työskennellessään avustajana Kutalan päiväkodissa. Hän on työskennellyt myös vapaaehtoisena konsulttina Helsingissä yhdessä kahden muun työntekijän kanssa. Siellä hän on auttanut ammattitaidollaan mm. erilaisista ongelmista kärsiviä naisia.
Parhaillaan Tavastiassa kouluohjaajaksi opiskelevan Makeevan tavoitteena on suorittaa myöhemmin myös psykologin tutkintoon vaadittavat puuttuvat opintopisteet. Haaveissa on osallistuminen kansainvälisiin projekteihin, joista hänellä on jo kokemusta mm. Kiinasta, Englannista, Ruotsista ja Suomestakin. Hän on kirjoittanut englanninkielisiä artikkeleita, osallistunut radio-ohjelmaan sekä tehnyt tutkimuksen venäläisten integroitumisesta Suomessa.
International Talents –hankkeeseen Makeeva on hyvin tyytyväinen ja kokee sen tärkeäksi maahanmuuttajien kielen oppimisen, sopeutumisen ja työnhaun kannalta. Hän muistelee lämmöllä suomen kielen opettajaansa sekä projektissa toimineita kaupungin työntekijöitä.
Makeeva on hyvin tyytyväinen elämäänsä Suomessa. Hän kehuu Suomea hyväksi maaksi ja kertoo pitävänsä paljon Suomen luonnosta ja suomalaisista. Vapaa-ajallaan kävelystä, uinnista ja ystäviensä tapaamisesta nauttivan Larisa Makeevan haave ja tavoite on puhua, ymmärtää ja kirjoittaa suomea sujuvasti. Hän uskoo, että työllistyminen hänen omalle alalleen on siten helpompaa.
Turkkilainen merivoimien upseeri haluaa olla hyödyksi uudessa kotimaassaan
Turkista kotoisin oleva Servet Parlak muutti perheineen Hämeenlinnaan lokakuussa 2019. Tänne he saapuivat Joensuun vastaanottokeskuksen kautta, ja Servet aloitti suomen kielen opiskelun Vanajaveden Opistossa. Hän osallistui myös kirjaston järjestämiin kielikahviloihin ja kuuli siellä International Talents -hankkeesta, johon hän hakeutui heti mukaan.
Hän valmistui Turkissa yliopistosta vuonna 2005 sekä merivoimien upseeriksi että sähköelektroniikkainsinööriksi. Upseerin ammatti oli lapsuudenhaave, joka toteutui. Tämän lisäksi hänellä on maisterintutkinto johtamisesta. Kahdenkymmenen hyvin menneen vuoden jälkeen perheen elämä muuttui. Menetettyään työnsä ja vapautensa kotimaansa levottoman tilanteen vuoksi, hän päätti vaimonsa kanssa lähteä pois Turkista. Parlak, hänen historian opettajana työskennellyt vaimonsa ja heidän lapsensa lähtivät Turkista vaaralliselle matkalle kohti Kreikkaa. Kreikassa vierähti 4 kuukautta. Heidän tarkoituksenaan oli alun perin jatkaa matkaa Saksaan, mutta määränpää muuttuikin ystävän suosituksesta Suomeen.
”En tiennyt Suomesta mitään etukäteen ja etsin tietoa. Sain tietää, että maa on todella turvallinen ja koulutusjärjestelmä hyvä varsinkin lapsille.”
Suomeen saavuttuaan perhe vietti puoli vuotta vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa.
”Se oli hyvää mutta jännittävää aikaa, koska odotimme maahanmuuttoviraston päätöstä. He siirsivät meidät sitten Joensuuhun, joka on meille tärkeä paikka, sillä siellä saimme oleskeluluvat Suomeen ja normaali elämä alkoi.”
Perhe päätti muuttaa Etelä-Suomeen ja valitsi kotikaupungikseen Hämeenlinnan sen hyvän sijainnin ja koon vuoksi.
International Talents –hankkeen hän näkee todella hyödyllisenä.
”Opiskelimme suomea ja tapasimme työnantajia, joille kerroimme taustoistamme.”
Parlak tutustui moniin uusiin ihmisiin ja onnistui verkostoitumaan, minkä katsoo erittäin tärkeäksi.
Hän osallistui myös HAMKin Uoma-projektin ulkomaalaisille tarkoitettuun sosiaalialan 5 kuukautta kestävään koulutusohjelmaan.
Parlak pitää edelleen yhteyttä muihin International Talents -hankkeeseen osallistuneisiin ja kertoo, että ulkomaalaiset ystävät ovat hänelle tärkeitä.
”Kun kuulen heidän puhuvan hyvää suomea, se rohkaisee minua ja lisää uskoa itseeni.”
Parlak puhuu suomea jo todella sujuvasti, vaikka on opiskellut kieltä vasta vuoden verran. Hän kertoo opiskelevansa sitä paitsi tunneilla myös arkiaskareiden lomassa. Suomen kielen ja kulttuurin opiskelun lisäksi hän viettää vapaa-aikansa perheensä ja urheilun parissa. Kolmen tyttären isä pelaa päivittäin tennistä suomalaisen naapurinsa kanssa ja jalkapalloa pari kertaa viikossa turkkilaisten kavereidensa kanssa.
Tulevaisuuden suhteen tavoitteet ovat selkeät.
”Minulla on laaja kokemus johtamisesta ja haluaisin työskennellä sillä alalla Suomessa. Tykkään ajatella, ratkaista ongelmia ja organisoida. Voisin esimerkiksi antaa yritysneuvontaa. Uskon itseeni ja siihen, että löydän työpaikan helposti kun kielitaitoni paranee.”
Servet Parlak tuntee olevansa hyvin onnekas päästyään asumaan Suomeen. Hän haluaa tehdä jotain hyödyllistä.
”Suomi antoi meille turvapaikan ja haluan tarjota vastinetta. Työ on mielestäni hyödyksi sekä ihmiselle että valtiolle.”
Lisätietoja International Talents in Kanta-Häme –hankkeesta: Lue täältä (PDF).
В трудовой жизни есть место иностранным специалистам
Высокообразованные иностранные специалисты открыли дверь в финскую трудовую жизнь. Они очень довольны полученной поддержкой. Проект International Talents в Канта-Хяме и возможности, которые он создает, на примере двух иностранных специалистов разных культур и слоев общества.
Основным исполнителем финансируемого ESF проекта International Talents в Канта-Хяме, который завершился в июне 2020 года, был город Хямеэнлинна. Университет прикладных наук Хяме (HAMK) выступил соисполнителем проекта, предоставляя участникам проекта более высокий уровень преподавания финского языка. Благодаря проекту улучшились возможности трудоустройства высокообразованных иностранных специалистов, проживающих в районах Хямеэнлинна, Риихимяки и Форсса, и в конце проекта была создана модель поддержки трудоустройства иммигрантов.
Хейни Сирен, руководитель проекта, говорит, что в рамках проекта иностранные специалисты поддерживали контакты с компаниями и организациями посредством различных мероприятий по подбору персонала и через предлагаемые контакты предприятий. Были укреплены навыки трудовой жизни, и участникам было предложено выявить собственные навыки. Им были предложены, в частности, услуги наставничества, семинары по способам поиска работы, семинары по видеопрезентации, обучение использования LinkedIn и коучинг по предпринимательству и карьере. Изучался также финский язык. Всего было около 70 участников с иностранным происхождением, около половины из которых были трудоустроены во время проекта, а около трети продолжили обучение.
Российский доктор психологии намерена получить квалификацию также и в Финляндии.
Участвовавшая в программе Лариса Макеева, выйдя замуж за финна, переехала с дочерью в Финляндию в 2015 году. Она изучала финский язык большую часть своего пребывания здесь. Ей было сложно, но в то же время интересно и полезно. Макеева окончила Санкт-Петербургский университет со степенью доктора психологии и преподавателя психологии. Она работала, в частности, школьным психологом, а также в течение десяти лет была директором дома престарелых в Санкт-Петербурге. Для работы по профессии психолога в Финляндии требуется получение диплома Валвиры и Национального совета образования. Чтобы подтвердить квалификацию, Макеева нуждается в дальнейшем обучении и клинической практике.
Когда Макеева узнала о проекте International Talents, то она сразу решила участвовать в нем и осталась довольна своим решением. В рамках проекта два раза в неделю она изучала финский язык в HAMK. Он получил хороший опыт, работая помощником в детском саду Кутала на субсидируемой государством заработной плате. Она также поработала консультантом-волонтером в Хельсинки вместе с двумя другими сотрудниками. Там она помогла своими профессиональными навыками одной женщине с различными психологическими проблемами.
Макеева, которая в настоящее время учится на помощника учителя в Тавастии, намерена в дальнейшем сдать недостающие экзамены, необходимые для получения степени психолога. Лариса мечтает участвовать в международных проектах, в которых у нее уже есть опыт, например, в Китае, Англии, Швеции, а также в Финляндии. Она пишет статьи на английском языке, участвует в радиопередачах и проводит исследования по интеграции русских в Финляндии.
Макеева очень довольна проектом International Talents и считает его важным для изучения иммигрантами языка, их адаптации и поиска ими работы. Она тепло вспоминает своего учителя финского языка и сотрудников города, которые работали над проектом.
Макеева очень довольна своей жизнью в Финляндии. Она хвалит Финляндию как хорошую для проживания страну и говорит, что ей очень нравится природа Финляндии и сами финны. У любящей в свободное время гулять, плавать и встречаться с друзьями Ларисы Макеевой есть мечта и цель – бегло говорить, понимать и писать по-фински. Она считает, что таким образом легче найти работу по специальности.
Турецкий морской офицер хочет быть полезным своей новой родине
Сервет Парлак, уроженец Турции, переехал в Хямеэнлинну со своей семьей в октябре 2019 года. Они прибыли сюда через центр приема беженцев в Йоэнсуу. Впоследствии Сервет начал изучать финский язык в колледже Ванаявеси. Он также посещал «языковое кафе», организованное центральной библиотекой, и услышал там о проекте International Talents, в который сразу же подал заявку.
Он окончил университет в Турции в 2005 году по специальности морской офицер и инженер по электронике. Офицерская профессия – сбывшаяся детская мечта. Кроме того, он имеет степень магистра менеджмента. Спустя двадцать с небольшим лет семейная жизнь изменилась. Потеряв работу и свободу из-за беспорядков на родине, он решил вместе с женой покинуть Турцию. Парлак, его жена, которая работала учителем истории, и их дети отправились из Турции в опасное путешествие в Грецию. Он пробыл в Греции 4 месяца. Изначально они намеревались продолжить путешествие в Германию, но пункт назначения изменился на Финляндию по рекомендации друга.
«Я раньше ничего не знал о Финляндии и стал искать информацию. Я узнал, что страна действительно безопасна, а система образования очень хороша, особенно для детей».
После переезда в Финляндию семья провела полгода в приемном центре в Лаппеенранте.
«Это было хорошее, но беспокойное время, потому что мы ждали решения иммиграционной службы Финляндии. Затем мы переехали в Йоэнсуу, который явился значимым для нас местом, потому что там мы получили вид на жительство в Финляндии и у нас началась нормальная жизнь». Семья решила переехать в Южную Финляндию, и мы выбрали Хямеенлинну своим городом для проживания, из-за ее удачного расположения и размера.
Сервет считает проект International Talents действительно полезным.
«Мы изучали финский язык и встречались с работодателями, которым рассказали о нашем прошлом опыте».
Парлак познакомился со многими новыми людьми и сумел наладить с ними контакты, что он считает очень важным.
Он также участвовал в 5-месячной программе социального обучения иностранцев проекта ХАМК в Уома.
Парлак продолжает поддерживать связь с другими участниками проекта International Talents и говорит, что иностранные друзья важны для него.
«Когда я слышу, как они хорошо говорят по-фински, это воодушевляет меня и укрепляет веру в себя».
Парлак уже очень бегло говорит по-фински, хотя он изучал этот язык всего лишь около года. Он говорит, что учится не только в классе, но и в повседневных делах. Помимо изучения финского языка и культуры, свободное время он проводит с семьей и занимается спортом. Отец трех дочерей ежедневно играет в теннис со своим финским соседом и пару раз в неделю в футбол со своими турецкими друзьями.
Цели Сервета на будущее ему ясны.
«У меня большой опыт управления, и я хотел бы работать в этой сфере в Финляндии. Я люблю думать, решать проблемы и организовывать. Например, я мог бы давать консультации по бизнесу. Я верю в себя и в то, что могу легко найти работу по мере улучшения моих языковых навыков».
Сервет Парлак считает, что ему очень повезло, что он может жить в Финляндии. Он хочет сделать что-нибудь полезное.
«Финляндия предоставила нам убежище, и я хочу предложить что-то взамен. Думаю, работа принесет пользу и людям, и государству».
Дополнительная информация о проекте «Международные таланты в Канта-Хяме»: PDF
Çalışma hayatında yabancı yeteneklere yer var
Yüksek eğitimli uluslararası yetenekler için Finlandiya çalışma hayatına bir kapı açıldı. Bu insanlar aldıkları bu destekten çok memnunlar. Kanta-Häme’deki Uluslararası Yetenekler projesi ve yarattığı fırsatlar, farklı kültürlerden ve geçmişlerden gelen iki yabancı yetenegi bir araya getiriyor.
Haziran 2020’de sona eren Kanta-Häme’de ESF destekli Uluslararası Yetenekler projesinin ana uygulayıcısı Hämeenlinna Şehri oldu. Häme Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (HAMK) projenin ortak uygulayıcısı olarak hareket ederek proje katılımcılarına daha yüksek düzeyde Fince dil eğitimi verdi. Proje, Hämeenlinna, Riihimäki ve Forssa bölgelerinde yaşayan yüksek eğitimli uluslararası yeteneklerin istihdamını iyileştirdi ve proje sonunda göçmen istihdamını desteklemek için bir model oluşturdu.
Projenin yöneticisi Heini Sirén, projede uluslararası yeteneklerin çeşitli işe alım etkinlikleri ve sunulan kurumsal bağlantılar yoluyla şirketler ve kuruluşlarla ağ kurduğunu söylüyor. Proje süresince katılımcıların çalışma yaşamı becerileri güçlendirildi ve kendi becerilerini belirlemeleri için teşvik edildi. Mentorluk hizmetleri sunuldu ve ör. iş arama atölyeleri, video CV atölyesi, LinkedIn eğitimi ve girişimcilik ve kariyer koçluğu gibi eğitimler verildi. Ilave Fince eğitimleri de verildi. Projeye katılan yaklasik 70 kişiden yarisi proje süresince istihdam edildi ve yaklasik ⅓ i kendi alanlarinda çalışmalarına devam etti.
Rus psikoloji doktoru Finlandiya’da da kalifiye olmayı planlıyor.
Projenin katılımcılarından biri olan Larisa Makeeva, Finlandiyalı bir erkekle evlendikten sonra kızıyla birlikte 2015 yılında Finlandiya’ya geldi. Burada kaldığı süre boyunca Fince diline çalıştı. Ona göre Fince zor ama aynı zamanda ilginç ve yararlı bir dildi. Makeeva, St. Petersburg Üniversitesi’nden psikoloji alanında doktora ve psikoloji öğretmeni olarak mezun oldu. St. Petersburg’daki bir huzurevinde 10 yıl yönetici olarak çalıştı.
Finlandiya’da psikolog mesleğini yapabilmek, Valvira ve Ulusal Eğitim Kurulu’ndan bir derece onayını gerektirir. Makeeva`nin psikoloji alaninda çalışabilmesi için daha fazla çalışmaya ve klinik uygulamaya ihtiyacı var.
Makeeva, Uluslararası Yetenekler projesini duyduğunda, hemen projeye katılmaya karar verdi vekararından memnun kaldı. Projenin bir parçası olarak haftada iki kez HAMK’da Fince egitimi aldi.
Kutala Anaokulunda asistan olarak çalışırken, maaş destekli bir işten iyi bir deneyim kazandı. Ayrıca diğer iki çalışanla birlikte Helsinki’de gönüllü danışman olarak çalıştı. Oradaki calismalarinda mesleki becerilerini kullanma firsati buldu, örneğin çeşitli sorunları olan kadınlarla ilgilendi.
Şu anda Tavastia’da okul öğretmeni bölümünü okuyan Makeeva, daha sonra psikolog derecesi için gerekli olan eksik kredileri tamamlamayı hedefliyor. Uluslararasi projelere katılmayı hayal eden Makeeva, zaten Çin`de, İngiltere`de, Isvec`te ve Finlandiya`da kendi alanıyla ilgili çalışmalara da katildi. Halihazırda İngilizce olarak makale yazmaya devam eden Makeeva, Ruslarin Finlandiya`ya entegrasyonunu araştıran bir radyo programina katildi.
Makeeva, Uluslararası Yetenekler projesinden çok memnun ve bunu göçmenlerin dil öğrenimi, adaptasyonu ve iş araması için önemli görüyor. Projede görev yapan Fince öğretmenini ve diger calisa nlari samimi ve icten bir sekilde hatirliyor.
Makeeva, Finlandiya’daki hayatından çok memnun. Finlandiya’yı iyi bir ülke olarak övüyor ve Finlandiya’nın doğasını ve Finleri çok sevdiğini söylüyor. Boş zamanlarında, yürümeyi, yüzmeyi ve arkadaşlarıyla tanışmayı seven Larisa ’nın hayali ve hedefi Fince`yi akıcı bir şekilde konuşmak, anlamak ve yazmaktır. Bu hedeflerini gerceklestirdigi zaman kendi alanında iş bulabilmesinin daha kolay olacagina inanıyor.
Türk deniz subayı yeni memleketinde faydalı olmak istiyor.
Memleketi Türkiye olan Servet PARLAK, ailesiyle birlikte Ekim 2019`da Hämeenlinna`ya tasindi. Buraya Joensuu mülteci kabul merkezinden geldiler ve gelir gelmez Servet, Vanajaveden Opisto`da Fince dil kursuna başladı. Kutuphanenin duzenledigi “Kielikahvi” etkinliklerini duzenli olarak takip etti. İlk kez burada Uluslararasi Yetenekler projesini duydu ve hemen katılmak için başvurdu.
Servet, 2005 yılında Türkiye’de universiteden hem deniz subayi hem de elektrik-elektronik mühendisi olarak mezun oldu. Deniz subayi olmak cocukluk hayaliydi ve bunu basardi. Bunlara ilave olarak yöneticilik ve liderlik alaninda yuksek lisans yapti. Yaklasik 20 yıllık meslek okul ve meslek hayatindan sonra ailenin hayati bir anda degisti. Ülkesindeki huzursuzluk nedeniyle hiçbir neden olmadan mesleğini ve özgürlüğünü kaybetti ve eşiyle birlikte Türkiye’den ayrılmaya karar verdi. Ulkesinde tarih öğretmeni olan eşi ve 3 kiz cocuguyla beraber tehlikeli bir yolculuktan sonra Türkiye`den ayrılarak Yunanistan´a geldiler. Burada yaklaşık 4 ay kaldilar. Baslangicta Almanya’ya gitmeyi dusunuyorlarken, arkadasinin tavsiyesiyle Finlandiya`ya geldiler.
Servet; baslangicta Finlandiya ile ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını ancak araştırdıktan sonra ulkenin son derece güvenli olduğunu ve özellikle okul sisteminin cocuklar icin cok iyi oldugunu öğrendiğini belirtiyor. Finlandiya`ya gelen Parlak ailesi yaklasik 6 ayi Lappeenranta`daki mülteci kabul merkezinde geçirdi. Bu gunlerle ilgili olarak Servet; ”Guzel ama heyecanlı günlerdi, cunku multeci merkezinin bizimle ilgili kararlarini bekliyorduk, daha sonra Joensuu`ya transfer olduk. Joensuu bizim hayatimizda cok onemli cunku oturma iznini aldığımız ve normal insanlar gibi hayata başladığımız yer burasıydı” diyor.
Aile güney Finlandiya’ya taşınmaya karar verdi ve iyi konumu ve büyüklüğü nedeniyle yaşayacakları yer olarak Hämeenlinna’yı seçti.
Servet, Uluslararası Yetenekler projesini gerçekten yararlı görüyor ve burada Fince calistigini,
tecrübelerini ve gecmisini işverenlerle paylasma imkani buldugunu soyluyor. Parlak, Hämeenlinna`da birçok yeni insanla tanıştı ve çok önemli gördüğü network kurmayı başardı. HAMK`ta düzenlenen ve yüksek öğrenimli yabancilar icin acilan ve 5 ay süren UOMA projesine katıldı ve burayi basariyla tamamladi.
Parlak, Uluslararası Yetenekler projesindeki diğer katılımcılarla iletişimini sürdürüyor ve yabancı arkadaşların kendisi için önemli olduğunu söylüyor. Parlak, burada tanistigi arkadaslariyla ilgili olarak ”İyi Fince konuştuklarını duyduğumda, bu beni cesaretlendiriyor ve kendime olan inancımı artırıyor” diyor.
Parlak, yaklasik 1 bucuk yildir calismasina ragmen Finceyi son derece akici olarak konusuyor. Finceyi
sadece kursta degil normal gunluk hayatinda da her zaman kullanmaya calisiyor. Fin dili ve kültürünü
öğrenmenin yanı sıra, boş zamanlarını ailesi ve spor aktiviteleriyle geçiriyor. Üç kız çocuğu babası Servet, Fin komşusuyla her hafta tenis ve Türk arkadaşlarıyla haftada birkaç kez futbol oynuyor.
Gelecekle ilgili hedefleri son derece açık. Yöneticilik alanında cok genis tecrübeleri var ve Finlandiya`da da bunlari kullanmak istiyor. Yeni fikir üretmekten, dusunmekten, problemleri çözmekten ve bir organizasyon içinde olmaktan hoşlanıyor. Halihazirdaki Fince dil seviyesini geliştirdikten sonra kolayca is bulabilecegine inaniyor.
Servet Parlak, Finlandiya’da yaşayabildiği için kendini çok şanslı görüyor ve burada yararlı bir şeyler yapmak istiyor. Parlak, “Finlandiya devleti burada bana ve aileme yasama imkani verdi ve kendimi onlara borçlu hissediyorum. Hem Finlandiya insanlarina hem de Finlandiya devletine faydali isler yapmak istiyorum” diyor.
Uluslararasi Yetenekler projesiyle ilgili detayli bilgilere asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
PDF
Työelämässä on tilaa ulkomaalaisille osaajille
Teksti: Hämeenlinnan kaupungin Työllisyyspalvelut/Viestinnän Teemaryhmä
haastateltu: Heini Sirén, Larisa Makeeva, Servet Parlak
Valokuva: Kirsi Kuusivaara
teksti suomeksi, venäjäksi ja turkiksi
Työelämässä on tilaa ulkomaalaisille osaajille
Korkeasti koulutetuille kansainvälisille osaajille avautui ovi Suomen työelämään. He ovat olleet hyvin tyytyväisiä saamaansa tukeen. Kahta eri kulttuureista ja taustoista lähtöisin olevaa ulkomaalaista osaajaa yhdistää hanke International Talents in Kanta-Häme ja sen luomat mahdollisuudet.
Kesäkuussa 2020 päättyneen ESR-rahoitteisen International Talents in Kanta-Häme -hankkeen päätoteuttajana oli Hämeenlinnan kaupunki. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toimi hankkeen osatoteuttajana tarjoten korkeamman tason suomen kielen opetusta hankkeen osallistujille. Hanke paransi Hämeenlinnan, Riihimäen sekä Forssan alueella asuvien korkeasti koulutettujen kansainvälisten osaajien työllistymistä sekä loi mallin maahanmuuttajien työllistymisen tukemiseksi hankkeen päättyessä.
Hankkeen projektipäällikkö Heini Sirén kertoo, että hankkeessa kansainväliset osaajat verkostoituivat yritysten ja organisaatioiden kanssa erilaisten rekrytointitapahtumien ja tarjottujen yrityskontaktien avulla. Työelämävalmiuksia vahvistettiin ja heitä rohkaistiin tunnistamaan omaa osaamistaan. Heille tarjottiin mentorointipalveluja ja organisoitiin mm. työnhakupajoja, video-CV -työpaja, LinkedIn-koulutusta sekä yrittäjyys- ja uravalmennusta. Myös suomen kieltä opiskeltiin. Mukana oli noin 70 ulkomaalaistaustaista osallistujaa, joista noin puolet työllistyi hankkeen aikana ja noin kolmasosa jatkoi opiskeluiden pariin.
Venäläinen psykologian tohtori aikoo pätevöityä myös Suomessa
Ohjelmaan osallistunut Larisa Makeeva saapui tyttärensä kanssa Suomeen vuonna 2015 mentyään naimisiin suomalaisen miehen kanssa. Hän on opiskellut suomen kieltä lähes koko täälläolonsa ajan. Hänen mielestään se on ollut vaikeaa mutta samalla mielenkiintoista sekä hyödyllistä. Makeeva on valmistunut Pietarin yliopistosta psykologian tohtoriksi ja psykologian opettajaksi. Hän on työskennellyt mm. koulupsykologina ja 10 vuotta johtajana pietarilaisessa vanhainkodissa. Psykologin ammatin harjoittaminen Suomessa edellyttää tutkinnon hyväksyttämistä Valvirassa sekä Opetushallituksessa. Pätevyyden saamiseksi Makeeva tarvitsee vielä lisäopiskelua sekä kliinistä harjoittelua.
Kun Makeeva kuuli International Talents –hankkeesta, hän päätti heti osallistua siihen ja on ollut päätökseensä tyytyväinen. Projektin puitteissa hän opiskeli suomen kieltä HAMKissa kaksi kertaa viikossa. Hyvää kokemusta palkkatuetusta työpaikasta hän sai työskennellessään avustajana Kutalan päiväkodissa. Hän on työskennellyt myös vapaaehtoisena konsulttina Helsingissä yhdessä kahden muun työntekijän kanssa. Siellä hän on auttanut ammattitaidollaan mm. erilaisista ongelmista kärsiviä naisia.
Parhaillaan Tavastiassa kouluohjaajaksi opiskelevan Makeevan tavoitteena on suorittaa myöhemmin myös psykologin tutkintoon vaadittavat puuttuvat opintopisteet. Haaveissa on osallistuminen kansainvälisiin projekteihin, joista hänellä on jo kokemusta mm. Kiinasta, Englannista, Ruotsista ja Suomestakin. Hän on kirjoittanut englanninkielisiä artikkeleita, osallistunut radio-ohjelmaan sekä tehnyt tutkimuksen venäläisten integroitumisesta Suomessa.
International Talents –hankkeeseen Makeeva on hyvin tyytyväinen ja kokee sen tärkeäksi maahanmuuttajien kielen oppimisen, sopeutumisen ja työnhaun kannalta. Hän muistelee lämmöllä suomen kielen opettajaansa sekä projektissa toimineita kaupungin työntekijöitä.
Makeeva on hyvin tyytyväinen elämäänsä Suomessa. Hän kehuu Suomea hyväksi maaksi ja kertoo pitävänsä paljon Suomen luonnosta ja suomalaisista. Vapaa-ajallaan kävelystä, uinnista ja ystäviensä tapaamisesta nauttivan Larisa Makeevan haave ja tavoite on puhua, ymmärtää ja kirjoittaa suomea sujuvasti. Hän uskoo, että työllistyminen hänen omalle alalleen on siten helpompaa.
Turkkilainen merivoimien upseeri haluaa olla hyödyksi uudessa kotimaassaan
Turkista kotoisin oleva Servet Parlak muutti perheineen Hämeenlinnaan lokakuussa 2019. Tänne he saapuivat Joensuun vastaanottokeskuksen kautta, ja Servet aloitti suomen kielen opiskelun Vanajaveden Opistossa. Hän osallistui myös kirjaston järjestämiin kielikahviloihin ja kuuli siellä International Talents -hankkeesta, johon hän hakeutui heti mukaan.
Hän valmistui Turkissa yliopistosta vuonna 2005 sekä merivoimien upseeriksi että sähköelektroniikkainsinööriksi. Upseerin ammatti oli lapsuudenhaave, joka toteutui. Tämän lisäksi hänellä on maisterintutkinto johtamisesta. Kahdenkymmenen hyvin menneen vuoden jälkeen perheen elämä muuttui. Menetettyään työnsä ja vapautensa kotimaansa levottoman tilanteen vuoksi, hän päätti vaimonsa kanssa lähteä pois Turkista. Parlak, hänen historian opettajana työskennellyt vaimonsa ja heidän lapsensa lähtivät Turkista vaaralliselle matkalle kohti Kreikkaa. Kreikassa vierähti 4 kuukautta. Heidän tarkoituksenaan oli alun perin jatkaa matkaa Saksaan, mutta määränpää muuttuikin ystävän suosituksesta Suomeen.
”En tiennyt Suomesta mitään etukäteen ja etsin tietoa. Sain tietää, että maa on todella turvallinen ja koulutusjärjestelmä hyvä varsinkin lapsille.”
Suomeen saavuttuaan perhe vietti puoli vuotta vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa.
”Se oli hyvää mutta jännittävää aikaa, koska odotimme maahanmuuttoviraston päätöstä. He siirsivät meidät sitten Joensuuhun, joka on meille tärkeä paikka, sillä siellä saimme oleskeluluvat Suomeen ja normaali elämä alkoi.”
Perhe päätti muuttaa Etelä-Suomeen ja valitsi kotikaupungikseen Hämeenlinnan sen hyvän sijainnin ja koon vuoksi.
International Talents –hankkeen hän näkee todella hyödyllisenä.
”Opiskelimme suomea ja tapasimme työnantajia, joille kerroimme taustoistamme.”
Parlak tutustui moniin uusiin ihmisiin ja onnistui verkostoitumaan, minkä katsoo erittäin tärkeäksi.
Hän osallistui myös HAMKin Uoma-projektin ulkomaalaisille tarkoitettuun sosiaalialan 5 kuukautta kestävään koulutusohjelmaan.
Parlak pitää edelleen yhteyttä muihin International Talents -hankkeeseen osallistuneisiin ja kertoo, että ulkomaalaiset ystävät ovat hänelle tärkeitä.
”Kun kuulen heidän puhuvan hyvää suomea, se rohkaisee minua ja lisää uskoa itseeni.”
Parlak puhuu suomea jo todella sujuvasti, vaikka on opiskellut kieltä vasta vuoden verran. Hän kertoo opiskelevansa sitä paitsi tunneilla myös arkiaskareiden lomassa. Suomen kielen ja kulttuurin opiskelun lisäksi hän viettää vapaa-aikansa perheensä ja urheilun parissa. Kolmen tyttären isä pelaa päivittäin tennistä suomalaisen naapurinsa kanssa ja jalkapalloa pari kertaa viikossa turkkilaisten kavereidensa kanssa.
Tulevaisuuden suhteen tavoitteet ovat selkeät.
”Minulla on laaja kokemus johtamisesta ja haluaisin työskennellä sillä alalla Suomessa. Tykkään ajatella, ratkaista ongelmia ja organisoida. Voisin esimerkiksi antaa yritysneuvontaa. Uskon itseeni ja siihen, että löydän työpaikan helposti kun kielitaitoni paranee.”
Servet Parlak tuntee olevansa hyvin onnekas päästyään asumaan Suomeen. Hän haluaa tehdä jotain hyödyllistä.
”Suomi antoi meille turvapaikan ja haluan tarjota vastinetta. Työ on mielestäni hyödyksi sekä ihmiselle että valtiolle.”
Lisätietoja International Talents in Kanta-Häme –hankkeesta: Lue täältä (PDF).
В трудовой жизни есть место иностранным специалистам
Высокообразованные иностранные специалисты открыли дверь в финскую трудовую жизнь. Они очень довольны полученной поддержкой. Проект International Talents в Канта-Хяме и возможности, которые он создает, на примере двух иностранных специалистов разных культур и слоев общества.
Основным исполнителем финансируемого ESF проекта International Talents в Канта-Хяме, который завершился в июне 2020 года, был город Хямеэнлинна. Университет прикладных наук Хяме (HAMK) выступил соисполнителем проекта, предоставляя участникам проекта более высокий уровень преподавания финского языка. Благодаря проекту улучшились возможности трудоустройства высокообразованных иностранных специалистов, проживающих в районах Хямеэнлинна, Риихимяки и Форсса, и в конце проекта была создана модель поддержки трудоустройства иммигрантов.
Хейни Сирен, руководитель проекта, говорит, что в рамках проекта иностранные специалисты поддерживали контакты с компаниями и организациями посредством различных мероприятий по подбору персонала и через предлагаемые контакты предприятий. Были укреплены навыки трудовой жизни, и участникам было предложено выявить собственные навыки. Им были предложены, в частности, услуги наставничества, семинары по способам поиска работы, семинары по видеопрезентации, обучение использования LinkedIn и коучинг по предпринимательству и карьере. Изучался также финский язык. Всего было около 70 участников с иностранным происхождением, около половины из которых были трудоустроены во время проекта, а около трети продолжили обучение.
Российский доктор психологии намерена получить квалификацию также и в Финляндии.
Участвовавшая в программе Лариса Макеева, выйдя замуж за финна, переехала с дочерью в Финляндию в 2015 году. Она изучала финский язык большую часть своего пребывания здесь. Ей было сложно, но в то же время интересно и полезно. Макеева окончила Санкт-Петербургский университет со степенью доктора психологии и преподавателя психологии. Она работала, в частности, школьным психологом, а также в течение десяти лет была директором дома престарелых в Санкт-Петербурге. Для работы по профессии психолога в Финляндии требуется получение диплома Валвиры и Национального совета образования. Чтобы подтвердить квалификацию, Макеева нуждается в дальнейшем обучении и клинической практике.
Когда Макеева узнала о проекте International Talents, то она сразу решила участвовать в нем и осталась довольна своим решением. В рамках проекта два раза в неделю она изучала финский язык в HAMK. Он получил хороший опыт, работая помощником в детском саду Кутала на субсидируемой государством заработной плате. Она также поработала консультантом-волонтером в Хельсинки вместе с двумя другими сотрудниками. Там она помогла своими профессиональными навыками одной женщине с различными психологическими проблемами.
Макеева, которая в настоящее время учится на помощника учителя в Тавастии, намерена в дальнейшем сдать недостающие экзамены, необходимые для получения степени психолога. Лариса мечтает участвовать в международных проектах, в которых у нее уже есть опыт, например, в Китае, Англии, Швеции, а также в Финляндии. Она пишет статьи на английском языке, участвует в радиопередачах и проводит исследования по интеграции русских в Финляндии.
Макеева очень довольна проектом International Talents и считает его важным для изучения иммигрантами языка, их адаптации и поиска ими работы. Она тепло вспоминает своего учителя финского языка и сотрудников города, которые работали над проектом.
Макеева очень довольна своей жизнью в Финляндии. Она хвалит Финляндию как хорошую для проживания страну и говорит, что ей очень нравится природа Финляндии и сами финны. У любящей в свободное время гулять, плавать и встречаться с друзьями Ларисы Макеевой есть мечта и цель – бегло говорить, понимать и писать по-фински. Она считает, что таким образом легче найти работу по специальности.
Турецкий морской офицер хочет быть полезным своей новой родине
Сервет Парлак, уроженец Турции, переехал в Хямеэнлинну со своей семьей в октябре 2019 года. Они прибыли сюда через центр приема беженцев в Йоэнсуу. Впоследствии Сервет начал изучать финский язык в колледже Ванаявеси. Он также посещал «языковое кафе», организованное центральной библиотекой, и услышал там о проекте International Talents, в который сразу же подал заявку.
Он окончил университет в Турции в 2005 году по специальности морской офицер и инженер по электронике. Офицерская профессия – сбывшаяся детская мечта. Кроме того, он имеет степень магистра менеджмента. Спустя двадцать с небольшим лет семейная жизнь изменилась. Потеряв работу и свободу из-за беспорядков на родине, он решил вместе с женой покинуть Турцию. Парлак, его жена, которая работала учителем истории, и их дети отправились из Турции в опасное путешествие в Грецию. Он пробыл в Греции 4 месяца. Изначально они намеревались продолжить путешествие в Германию, но пункт назначения изменился на Финляндию по рекомендации друга.
«Я раньше ничего не знал о Финляндии и стал искать информацию. Я узнал, что страна действительно безопасна, а система образования очень хороша, особенно для детей».
После переезда в Финляндию семья провела полгода в приемном центре в Лаппеенранте.
«Это было хорошее, но беспокойное время, потому что мы ждали решения иммиграционной службы Финляндии. Затем мы переехали в Йоэнсуу, который явился значимым для нас местом, потому что там мы получили вид на жительство в Финляндии и у нас началась нормальная жизнь». Семья решила переехать в Южную Финляндию, и мы выбрали Хямеенлинну своим городом для проживания, из-за ее удачного расположения и размера.
Сервет считает проект International Talents действительно полезным.
«Мы изучали финский язык и встречались с работодателями, которым рассказали о нашем прошлом опыте».
Парлак познакомился со многими новыми людьми и сумел наладить с ними контакты, что он считает очень важным.
Он также участвовал в 5-месячной программе социального обучения иностранцев проекта ХАМК в Уома.
Парлак продолжает поддерживать связь с другими участниками проекта International Talents и говорит, что иностранные друзья важны для него.
«Когда я слышу, как они хорошо говорят по-фински, это воодушевляет меня и укрепляет веру в себя».
Парлак уже очень бегло говорит по-фински, хотя он изучал этот язык всего лишь около года. Он говорит, что учится не только в классе, но и в повседневных делах. Помимо изучения финского языка и культуры, свободное время он проводит с семьей и занимается спортом. Отец трех дочерей ежедневно играет в теннис со своим финским соседом и пару раз в неделю в футбол со своими турецкими друзьями.
Цели Сервета на будущее ему ясны.
«У меня большой опыт управления, и я хотел бы работать в этой сфере в Финляндии. Я люблю думать, решать проблемы и организовывать. Например, я мог бы давать консультации по бизнесу. Я верю в себя и в то, что могу легко найти работу по мере улучшения моих языковых навыков».
Сервет Парлак считает, что ему очень повезло, что он может жить в Финляндии. Он хочет сделать что-нибудь полезное.
«Финляндия предоставила нам убежище, и я хочу предложить что-то взамен. Думаю, работа принесет пользу и людям, и государству».
Дополнительная информация о проекте «Международные таланты в Канта-Хяме»: PDF
Çalışma hayatında yabancı yeteneklere yer var
Yüksek eğitimli uluslararası yetenekler için Finlandiya çalışma hayatına bir kapı açıldı. Bu insanlar aldıkları bu destekten çok memnunlar. Kanta-Häme’deki Uluslararası Yetenekler projesi ve yarattığı fırsatlar, farklı kültürlerden ve geçmişlerden gelen iki yabancı yetenegi bir araya getiriyor.
Haziran 2020’de sona eren Kanta-Häme’de ESF destekli Uluslararası Yetenekler projesinin ana uygulayıcısı Hämeenlinna Şehri oldu. Häme Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (HAMK) projenin ortak uygulayıcısı olarak hareket ederek proje katılımcılarına daha yüksek düzeyde Fince dil eğitimi verdi. Proje, Hämeenlinna, Riihimäki ve Forssa bölgelerinde yaşayan yüksek eğitimli uluslararası yeteneklerin istihdamını iyileştirdi ve proje sonunda göçmen istihdamını desteklemek için bir model oluşturdu.
Projenin yöneticisi Heini Sirén, projede uluslararası yeteneklerin çeşitli işe alım etkinlikleri ve sunulan kurumsal bağlantılar yoluyla şirketler ve kuruluşlarla ağ kurduğunu söylüyor. Proje süresince katılımcıların çalışma yaşamı becerileri güçlendirildi ve kendi becerilerini belirlemeleri için teşvik edildi. Mentorluk hizmetleri sunuldu ve ör. iş arama atölyeleri, video CV atölyesi, LinkedIn eğitimi ve girişimcilik ve kariyer koçluğu gibi eğitimler verildi. Ilave Fince eğitimleri de verildi. Projeye katılan yaklasik 70 kişiden yarisi proje süresince istihdam edildi ve yaklasik ⅓ i kendi alanlarinda çalışmalarına devam etti.
Rus psikoloji doktoru Finlandiya’da da kalifiye olmayı planlıyor.
Projenin katılımcılarından biri olan Larisa Makeeva, Finlandiyalı bir erkekle evlendikten sonra kızıyla birlikte 2015 yılında Finlandiya’ya geldi. Burada kaldığı süre boyunca Fince diline çalıştı. Ona göre Fince zor ama aynı zamanda ilginç ve yararlı bir dildi. Makeeva, St. Petersburg Üniversitesi’nden psikoloji alanında doktora ve psikoloji öğretmeni olarak mezun oldu. St. Petersburg’daki bir huzurevinde 10 yıl yönetici olarak çalıştı.
Finlandiya’da psikolog mesleğini yapabilmek, Valvira ve Ulusal Eğitim Kurulu’ndan bir derece onayını gerektirir. Makeeva`nin psikoloji alaninda çalışabilmesi için daha fazla çalışmaya ve klinik uygulamaya ihtiyacı var.
Makeeva, Uluslararası Yetenekler projesini duyduğunda, hemen projeye katılmaya karar verdi vekararından memnun kaldı. Projenin bir parçası olarak haftada iki kez HAMK’da Fince egitimi aldi.
Kutala Anaokulunda asistan olarak çalışırken, maaş destekli bir işten iyi bir deneyim kazandı. Ayrıca diğer iki çalışanla birlikte Helsinki’de gönüllü danışman olarak çalıştı. Oradaki calismalarinda mesleki becerilerini kullanma firsati buldu, örneğin çeşitli sorunları olan kadınlarla ilgilendi.
Şu anda Tavastia’da okul öğretmeni bölümünü okuyan Makeeva, daha sonra psikolog derecesi için gerekli olan eksik kredileri tamamlamayı hedefliyor. Uluslararasi projelere katılmayı hayal eden Makeeva, zaten Çin`de, İngiltere`de, Isvec`te ve Finlandiya`da kendi alanıyla ilgili çalışmalara da katildi. Halihazırda İngilizce olarak makale yazmaya devam eden Makeeva, Ruslarin Finlandiya`ya entegrasyonunu araştıran bir radyo programina katildi.
Makeeva, Uluslararası Yetenekler projesinden çok memnun ve bunu göçmenlerin dil öğrenimi, adaptasyonu ve iş araması için önemli görüyor. Projede görev yapan Fince öğretmenini ve diger calisa nlari samimi ve icten bir sekilde hatirliyor.
Makeeva, Finlandiya’daki hayatından çok memnun. Finlandiya’yı iyi bir ülke olarak övüyor ve Finlandiya’nın doğasını ve Finleri çok sevdiğini söylüyor. Boş zamanlarında, yürümeyi, yüzmeyi ve arkadaşlarıyla tanışmayı seven Larisa ’nın hayali ve hedefi Fince`yi akıcı bir şekilde konuşmak, anlamak ve yazmaktır. Bu hedeflerini gerceklestirdigi zaman kendi alanında iş bulabilmesinin daha kolay olacagina inanıyor.
Türk deniz subayı yeni memleketinde faydalı olmak istiyor.
Memleketi Türkiye olan Servet PARLAK, ailesiyle birlikte Ekim 2019`da Hämeenlinna`ya tasindi. Buraya Joensuu mülteci kabul merkezinden geldiler ve gelir gelmez Servet, Vanajaveden Opisto`da Fince dil kursuna başladı. Kutuphanenin duzenledigi “Kielikahvi” etkinliklerini duzenli olarak takip etti. İlk kez burada Uluslararasi Yetenekler projesini duydu ve hemen katılmak için başvurdu.
Servet, 2005 yılında Türkiye’de universiteden hem deniz subayi hem de elektrik-elektronik mühendisi olarak mezun oldu. Deniz subayi olmak cocukluk hayaliydi ve bunu basardi. Bunlara ilave olarak yöneticilik ve liderlik alaninda yuksek lisans yapti. Yaklasik 20 yıllık meslek okul ve meslek hayatindan sonra ailenin hayati bir anda degisti. Ülkesindeki huzursuzluk nedeniyle hiçbir neden olmadan mesleğini ve özgürlüğünü kaybetti ve eşiyle birlikte Türkiye’den ayrılmaya karar verdi. Ulkesinde tarih öğretmeni olan eşi ve 3 kiz cocuguyla beraber tehlikeli bir yolculuktan sonra Türkiye`den ayrılarak Yunanistan´a geldiler. Burada yaklaşık 4 ay kaldilar. Baslangicta Almanya’ya gitmeyi dusunuyorlarken, arkadasinin tavsiyesiyle Finlandiya`ya geldiler.
Servet; baslangicta Finlandiya ile ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını ancak araştırdıktan sonra ulkenin son derece güvenli olduğunu ve özellikle okul sisteminin cocuklar icin cok iyi oldugunu öğrendiğini belirtiyor. Finlandiya`ya gelen Parlak ailesi yaklasik 6 ayi Lappeenranta`daki mülteci kabul merkezinde geçirdi. Bu gunlerle ilgili olarak Servet; ”Guzel ama heyecanlı günlerdi, cunku multeci merkezinin bizimle ilgili kararlarini bekliyorduk, daha sonra Joensuu`ya transfer olduk. Joensuu bizim hayatimizda cok onemli cunku oturma iznini aldığımız ve normal insanlar gibi hayata başladığımız yer burasıydı” diyor.
Aile güney Finlandiya’ya taşınmaya karar verdi ve iyi konumu ve büyüklüğü nedeniyle yaşayacakları yer olarak Hämeenlinna’yı seçti.
Servet, Uluslararası Yetenekler projesini gerçekten yararlı görüyor ve burada Fince calistigini,
tecrübelerini ve gecmisini işverenlerle paylasma imkani buldugunu soyluyor. Parlak, Hämeenlinna`da birçok yeni insanla tanıştı ve çok önemli gördüğü network kurmayı başardı. HAMK`ta düzenlenen ve yüksek öğrenimli yabancilar icin acilan ve 5 ay süren UOMA projesine katıldı ve burayi basariyla tamamladi.
Parlak, Uluslararası Yetenekler projesindeki diğer katılımcılarla iletişimini sürdürüyor ve yabancı arkadaşların kendisi için önemli olduğunu söylüyor. Parlak, burada tanistigi arkadaslariyla ilgili olarak ”İyi Fince konuştuklarını duyduğumda, bu beni cesaretlendiriyor ve kendime olan inancımı artırıyor” diyor.
Parlak, yaklasik 1 bucuk yildir calismasina ragmen Finceyi son derece akici olarak konusuyor. Finceyi
sadece kursta degil normal gunluk hayatinda da her zaman kullanmaya calisiyor. Fin dili ve kültürünü
öğrenmenin yanı sıra, boş zamanlarını ailesi ve spor aktiviteleriyle geçiriyor. Üç kız çocuğu babası Servet, Fin komşusuyla her hafta tenis ve Türk arkadaşlarıyla haftada birkaç kez futbol oynuyor.
Gelecekle ilgili hedefleri son derece açık. Yöneticilik alanında cok genis tecrübeleri var ve Finlandiya`da da bunlari kullanmak istiyor. Yeni fikir üretmekten, dusunmekten, problemleri çözmekten ve bir organizasyon içinde olmaktan hoşlanıyor. Halihazirdaki Fince dil seviyesini geliştirdikten sonra kolayca is bulabilecegine inaniyor.
Servet Parlak, Finlandiya’da yaşayabildiği için kendini çok şanslı görüyor ve burada yararlı bir şeyler yapmak istiyor. Parlak, “Finlandiya devleti burada bana ve aileme yasama imkani verdi ve kendimi onlara borçlu hissediyorum. Hem Finlandiya insanlarina hem de Finlandiya devletine faydali isler yapmak istiyorum” diyor.
Uluslararasi Yetenekler projesiyle ilgili detayli bilgilere asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
PDF